Jeg har et prosjekt gående etter inspirasjon fra andre på nettet, det handler om å utvide rekkevidden på min elektriske sykkel med hjelp av solceller. Innlegget oppdateres etterhvert som det skrider fremover.
Det er kanskje ikke noe overraskende at jeg er litt over snitt interessert i sykling, jeg har kommet så langt at nå er det batteri kapasiteten som begrenser hvor langt jeg kan sykle. Dette ønsker jeg å gjøre noe med.
Jeg har et ønske om å teste ut hvor langt jeg klarer å sykle, så for å finne ut dette har jeg lyst til å bygge om en sykkeltilhenger til å bli et «kraftsenter».
Ved å montere på et par stk solcellepaneler på sykkeltilhengeren, og ved å bruke en riktig type regulator, så kan jeg booste opp strømmen til riktig spenning og forsyne sykkelens batteri samtidig som jeg sykler.
Med en MPPT regulator får vi god utnyttelse av panelene og drar ut mer energi.
Denne regulatoren kan også booste opp volten fra 18.2 til 42 volt, og med 2 paneler i serie får man godt med watt slik at sola kan gi meg godt med energi.
Alternativet er å lade batteri nr 2 samtidig som jeg sykler og bruke det første, så bytte underveis, hva som er best er noe jeg må teste ut.
Det kan hende at det er bedre å kjøre strømmen inn på et 12v lithium batteri og bruke en inverter for å lade, men da mister jeg muligheten for å kunne kjøre strøm rett inn i batteriet mens jeg sykler.
Sykkeltilhengeren jeg tenker å bygge om er denne:

Jeg må nok til med litt aluminium og sveise på ei ramme på toppen til panelene.
Jeg ønsker å ha det slik at jeg kan tilte panelene litt til ene siden eller andre siden, dette for å få mest mulig effekt ut av panelene.
Etter å ha sett litt på hva som finnes av paneler, så tenker jeg å ha 2 stk på ca 55 watt, da kan jeg få 2 stk ved siden av hverandre, da vil jeg få ut 18.2V og 110Ah,
Batteriene har jeg fått modifisert litt slik at jeg har fått inn en XT60 kontakt som er blet rett til det innebygde BMS´en som styrer batteriet og passer på overlading, sikkerhet osv.
Nå er batteriene klare for prosjektet, laderegulatoren er på plass, nå gjenstår det bare å bygge tilhengeren og kjøpe inn solcellepanelene.
Drømmen er jo å kunne laste opp sykkelhengeren med telt, sovepose mat og drikke etc, få med et par gode venner og starte fra Hirtshals med kursen sydover en solskinnsdag å se hvor langt en kommer.
Korona situasjonen gjør jo at en ikke kommer seg ut av dette landet, da er det best å finne noen turer som kan være gode å teste ut distanse som også kan være fin som opplevelse også.
Om dette fungerer kan det være morsomt å se ut flere lengre distanser og ta med flere på tur for å oppleve norsk natur fra sykkelsete.
Jeg har vært inne på tanken på å sykle fra Dalen til Skien og besøke flere brygger og steder langs telemarkskanalen, gjerne sykle mest mulig langs kanalen..
Håpet er jo at dette kan være med å bidra til at flere finner glede ved sykling.
Når det kommer til solenergien, så tenker jeg å bruke 2 stk paneler på 50W hver, kobler jeg disse rett så får jeg ut 18v og 100watt, via regulatoren så blir strømmen boostet opp til 42 volt som batteriet trenger.
Men siden panelene er fleksible og tynne må jeg bygge en ramme av aluminium, den blir nok lignende noe slik:
Her om dagen var jeg innom AluStrax i Kristiansand, her fikk jeg hjelp med resten av aluminium profilene og det til prosjektet, og i dag fikk jeg suveren hjelp fra min kompis som kan sveise, han fikk kappet og sveist til ei ramme til panelene
Solcellepanelene skal limes fast i ramma når alt er sveist og klart, men først må jeg tegne og 3d printe noen fester slik at vi kan se hvor lange de bakre støttene skal være.
Slik ser panelene ut

For å sikre stabiliteten ble det sveist på litt avstivere og et par ekstra støtter i bakkant.
Tanken min er at jeg skal kunne ta ut splint på beina i fronten og deretter vippe stativet bakover slik at jeg kan vinkle solcellene rett mot sola mens jeg står stille, på denne måten få max effekt ut av panelene utover kvelden.
Det vil ikke fungere å sykle med den slik på grunn av vinden vil ta tak i panelene.
Her produseres det fester som skal sørge for at stativet henger fast på sykkeltilhengeren.
Alle festene tegnes i Shapr3D på ipad og printes på prusa printere.
Jeg ønsker at stativet skal kunne tas av og på for lettere å frakte det med meg, derfor blir stativet festet med splint eller strips, 3d printede delene skrues fast i ramma.
Prosjektet jobber videre 😉 snart tid for det elektriske.
Følg med.
Så var vi kommet såpass langt at det var på tide med litt testing,
Ved å koble panelene i parallell, da fikk jeg inn 21.4V inn i regulatoren, panelene yter da 100 watt.
Men det tok litt tid før ladingen kom i gang, og den ladet da med 0.55 Ah /23 watt.
så koblet jeg om panelene slik at de ble koblet i serie, regulatoren fikk da inn ca 40V, men da har jeg totalt bare 50W fra panelene, men likevel ladet den nå med høyere Ah, den varierte litt fra 1 til 1.55Ah / og opp til rett over 60Watt
Jeg får med andre ord høyere ladespenning ved å kjøre panelene i serie, enn i parallell, men da får jeg kun 50 Watt effekt fra panelene.
Jeg må nok enten bytte panelene til 2 stk på 100Watt, eller ett 100 Watt panel som har høy utspenning, Skanbatt har ett som gir ut 36V og er på 100 watt, kunne vært gøy å testet om dette gir høyere lading.
Men jeg testet og fikk ladet opp begge batteriene ved å la tilhengeren stå i sola å lade 🙂
Første testtur er unnagjort og alt henger fast og tilhengeren oppfører seg eksemplarisk bak sykkelen. ser frem til lengre test turer i sola.


følg med for oppdateringer…